Rezoluția cu tema „Un buget pe termen lung revizuit pentru Uniune într-o lume în schimbare” adoptată de Parlamentul European (PE), la data de 7 Mai 2025

 

Vă informăm cu privire la participarea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), prin dna. Cristina Ionescu, Director DSPP, la programul în marja vizitei oficiale în Romania a d-lui Piotr Serafin, Comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, care a avut loc în data de 24 aprilie 2025.

 

Urmare   publicării, în data de 12 februarie 2025, a Comunicării cu tema ”Calea către următorul cadru financiar multianual”,  Comisarul pentru buget, Piotr Serafin a vizitat statele membre pentru a consulta factorii de decizie, regiunile, cetățenii, întreprinderile și alți factori interesați relevanți cu privire la bugetul UE.

 

România împreună cu alte 15 state membre au susținut în cadrul Consiliului Afaceri Generale documentul “A strong Cohesion Policy for Growth, Convergence and Competitiveness“, care pledează pentru menținerea alocărilor bugetare pentru coeziune cel puțin la nivelul actual.

 

Conform informațiilor primite de la Reprezentanța Comisiei Europene în România și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu prilejul vizitei, au fost reiterate o serie de mesaje esențiale privind viitorul politicii de coeziune și al cadrului financiar multianual post-2027:

  • Politica de Coeziune trebuie să rămână un vector de competitivitate și principalul instrument structural de investiții al Uniunii Europene, cu un rol fundamental în susținerea coeziunii teritoriale, economice și sociale, elemente esențiale pentru consolidarea competitivității la nivel european.
  • Un buget solid dedicat Politicii de Coeziune este indispensabil în viitorul CFM, pentru reducerea disparităților regionale, creșterea rezilienței și stimularea competitivității.
  • Păstrarea metodologiei actuale de alocare (PIB regional/capita).
  • Viitorul buget al Uniunii trebuie să fie construit pe baza principiilor managementului partajat și al guvernanței pe mai multe niveluri, cu implicarea activă a Comisiei Europene, a statelor membre și a regiunilor.
  • Creșterea competitivității regionale este strâns legată de îmbunătățirea conectivității și de accesul echitabil la servicii esențiale.

 

La data de 7 mai 2025, Parlamentul European (PE) a adoptat rezoluția cu tema „Un buget pe termen lung revizuit pentru Uniune într-o lume în schimbare”.

 

Rezoluția poate fi consultată la următorul link : TA-10-2025-0090_RO.docx.

 

PE solicită un cadru financiar multianual(CFM) substanțial pentru perioada post-2027, mai ambițios, flexibil și adaptat unei lumi în schimbare și realităților geopolitice, economice și de mediu actuale.

 

În contextul viitoarei politici de coeziune, rezoluția Parlamentului subliniază mai multe elemente esențiale pentru consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în cadrul Uniunii Europene. Se evidențiază faptul că următorul Cadrul Financiar Multianual (CFM) trebuie să continue să sprijine convergența, să contribuie la reducerea inegalităților, a sărăciei și a excluziunii sociale, precum și la aprofundarea pieței unice.

 

Politica de coeziune este considerată o piatră de temelie a integrării europene și trebuie modernizată, având la bază o abordare descentralizată, guvernanță pe mai multe niveluri și principiile gestiunii partajate și ale parteneriatului. Autoritățile locale și regionale, împreună cu părțile interesate relevante, trebuie să fie implicate în toate etapele – de la planificare până la implementare –, iar resursele să fie direcționate acolo unde nevoile sunt cele mai mari.

 

Rezoluția PE subliniază că abordarea prevăzută de Comisie „un plan național pentru fiecare stat membru” nu se împacă cu principiile enunțate mai sus și nu poate constitui baza pentru cheltuielile cu gestiune partajată post-2027. Se solicită ca finanțarea să răspundă provocărilor majore cu care se confruntă Uniunea, precum schimbările demografice și depopularea, și să vizeze regiunile și persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin.

 

Parlamentul subliniază, totodată, necesitatea îmbunătățirii accesului la fondurile UE pentru orașe și regiuni, importanța dimensiunii sociale a Uniunii și a implementării Pilonului european al drepturilor sociale, precum și sprijinirea investițiilor în locuințe.

 

Cheltuielile în gestiune partajată din următorul CFM trebuie să fie construite pe guvernanță localizată și parteneriate consolidate, să asigure o dimensiune transfrontalieră europeană și să se axeze pe impact și rezultate, prin stabilirea de indicatori clari de performanță. Totodată, se cere menținerea unui grad semnificativ de flexibilitate în programele de cheltuieli, iar alocările pentru obiective politice să fie decise de autoritatea bugetară.

 

În final, Parlamentul European solicită ca toate programele din următorul CFM să contribuie la obiectivele în materie de climă și biodiversitate, să protejeze drepturile fundamentale și egalitatea de șanse, inclusiv egalitatea de gen, și să sprijine competitivitatea și reziliența Uniunii în fața amenințărilor actuale și viitoare.

 

Pentru informații suplimentare vă puteți adresa Direcției Strategii, Politici și Proiecte, persoană de contact – dna. Luiza Chiriac, Șef birou Strategii, Politici si Proiecte, DSPP, telefon 0722 585 096, e-mail: [email protected].