home info

CAMERA DE COMERȚ, INDUSTRIE ȘI AGRICULTURĂ GALAȚI


ENGLISH VERSION

C.C.I.A. GALATI | F.P.I.P.M.M. | SCOALA ROMANA DE AFACERI - FILIALA GALATI | B.R.M. - TERMINALUL GALATI | E.E.N. | ARBITRAJ

 

 

 

 

Originea cuvântului Bursă vine de la numele unei familii din orașul Bruges, din Flandra, unde comercianții țineau adunările într-o casă care aparținea familiei Vanderburse. La intrarea acestei case erau sculptate 3 pungi (în traducere burse) și de la aceste pungi s-a dat numirea, după alții, acestui local. Bursa are marele merit de a apropia pe comercianți între ei, fie direct, fie prin mijlocitori, pentru ca sub protecția legilor să-și trateze afacerile.
Ideea înființării unei burse de mărfuri la Galați, unul dintre cele mai mari porturi la Dunăre, a apărut acum aproape un veac și jumătate. Astfel, în 1865 este publicat în "Monitorul – Jurnalul Oficial al Principatelor Române" proiectul unei legi care prevedea înființarea burselor de mărfuri la București, Galați, Iași și Brăila.
Bursa din țara noastră a luat ființă prin ”legea asupra Burselor mijlocitorilor de schimb și mijlocitorilor de mărfuri” votată în anul 1881.
Legea prevedea natura operațiunilor care se efectuează în Bursă și numirea agenților însărcinați cu încheierea lor.
Deschiderea Burselor din București, Iași, Brăila și Galați s-a facut la 1 Decembrie 1882
La momentul deschiderii Bursei din București, la Galați funcționa deja o bursă care oferea cotații pentru cereale și ale monedei naționale în raport cu alte monede. O nouă lege, emisă în 1904, instituia o nouă organizare a burselor, prevăzând funcționarea la Galați a unei burse de cereale, mărfuri și navlu; în fapt, bursa din Galați își continua existența într-un alt cadru legal.
Cu toate greutățile care aveau să lovească orașul – cele două războaie mondiale, recesiunea economică din perioada 1929-1933 – piața Galațiului continua să fie extrem de dinamică, rămânând până în 1948 una dintre cele mai reprezentative zone de comerț din Europa.
În anul 1997 Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați demarează discuțiile pentru înființarea unui Terminal bursier la Galați. Continuând tradiția interbelică, se orientează spre tranzacțiile cu mărfuri. Această idee se concretizează în anul 1998 prin semnarea unui contract de reprezentare în teritoriu cu Bursa Română de Mărfuri S.A. București (BRM).
Astfel ia naștere Terminalul BRM Galați – punct de lucru al BRM București, cu drept de tranzacționare pe toate piețele organizate și administrate de către Bursa Română de Mărfuri.

 

Activitatea Terminalului demarează cu organizarea unor campanii de informare a mediului de afaceri gălățean și a presei locale asupra tipurilor de tranzacții bursiere și avantajelor conferite de utilizarea acestora în activitatea curentă. Accesarea pieței bursiere poate aduce avantaje de natură economic㠖 Bursa de mărfuri fiind un instrument modern al economiei de piață, reputat în țările occidentale.

Pentru început se organizează operațiuni de vânzare a mijloacelor fixe propuse pentru casare ale unor societăți din domeniul naval – specific gălățean – și din patrimoniul căilor ferate.

În anul 2000 Terminalul bursier începe colaborarea cu Consiliul Județului Galați prin semnarea unui contract prin care se obligă să organizeze procedurile de achiziție de produse, servicii și lucrări necesare Consiliului Județului și instituțiilor pentru care acesta este ordonator principal de credite. Amploarea activității și schimbările legislative impun organizarea unor cursuri de specialitate pentru toți cei implicați în activitatea de achiziții – instituții ale statului și societăți (ofertanți) din domeniul privat.

Sunt accesate fonduri ale Uniunii Europene pentru înființarea unui Centru de Consultanță Bursieră, care își atinge scopul organizând în aria sa de activitate – în municipiile Galați și Tecuci – cursuri pe tema legislației care guvernează achizițiile publice, dar abordează și tranzacțiile cu mărfuri prin contracte spot și futures specifice burselor de mărfuri (contractul spot – este contractul de vânzare-cumpărare, cu clauze prestabilite de Bursa de mărfuri, cu executare imediată sau cu executare în cel mult 10 zile lucrătoare de la data manifestării acordului ferm de voință al părților prin tranzacția efectuată la Bursa de mărfuri, spre deosebire de un contract futures sau forward care este un contract de vânzare-cumpărare, cu termen suspensiv, ale cărui clauze sunt prestabilite de Bursa de mărfuri; termenul unui contract forward poate fi stabilit de către partea ce inițiază oferta până la 18 luni, dar nu mai puțin de 10 zile lucrătoare). Cursurile sunt susținute de specialiști din cadrul Bursei Române de Mărfuri București în colaborare cu personalul Terminalului BRM Galați.
Activitatea Terminalului se extinde în sfera pieței de capital prin colaborarea cu societăți de valori mobiliare și societăți de registru independent al acționarilor. De asemenea este abordat domeniul brokerajului în asigurări.

 

 
 
Copyright 2017 © C.C.I.A. GALATI HOME | CONTACT |